Saturday, January 28, 2012

KESIHATAN

PENYAKIT & MAKANAN YANG HARUS DIPANTANG

  Manusia memerlukan makanan untuk hidup. Tanpa makanan seseorang itu tidak mampu untuk bergerak lebih pantas dan bertenaga. Makanan dan air merupakan keperluan penting dan utama didalam meneruskan kelangsungan kehidupan di dunia ini. Walau bagaimanapun, tidak semua makanan mendatangkan kebaikan untuk tubuh badan terutamanya jika telah mendapat penyakit yang agak sukar diubati. Berpantang atau memilih makanan yang sesuai adalah cara terbaik yang dapat dilakukan sebagai langkah pencegahan untuk tidak menambah penyakit tersebut semakin melarat.

JANTUNG
Elakkan dari mengambil makanan mengandungi banyak garam dan lemak seperti daging,minyak,santan serta makanan sejuk.
 
HEPATITIS A
   
Bagi mereka yang menghidapi penyakit ini seloknya anda berpantang memakan buahan dan sayuran mentah terutama yang tidak dibuang kulitnya. Selain itu elakkan pengambilan kerang mentah,tiram,mayonis,keju,krim dan yogurt.

ANEMIA 
 
Kurangkan pengambilan kafien dan alkohol kerana ia boleh mengikat darah. Makan makanan yang kaza zat besi seperti epal,pisang,aprikot,plum,asparagus,labu,brokoli dan sayuran berdaun hijau,daging merah,tauhu dan bijian.

DIABETES
Hindari pengambilan makanan yang mengandungi gula,tepung dan tinggi karbohidrat. Juga hindari buahan seperti durian,air kelapa dan pisang emas
   KANSER / BARAH
Hindari makanan yang dipanggang dan digoreng seperti kentang goreng,kerepek,roti goring,biskut,keropok dan sarapan sereal.

ASMA
   Hindari atau kurangkan pengambilan makanan seperti susu,keju dan produk susu lainnya,gula putih,tepung putih,roti putih dan coklat. Hindari juga makanan yang dapat menyebabkan reaksi alergi seperti telur,susu,gandum,ikan,kerang,kekacang,kacang tanah,serta makanan yang mengandungi sulfida seperti acar,sayuran,buahan kering dan udang.

MIGRAIN
Elakkan dari merokok,minuman beralkohol,kopi,coklat dan produk coklat,teh hitam dan hijau serta minuman ringan. Hindari juga makanan dengan bahan pengawet dan aditif seperti MSG (monosodium glutamat)

   SINUS
Hindari makanan yang digoreng.tepung makanan,gla putih,beras,pai,rempah yang kuat,daging dan produk daging.

MALARIA
   Makanan yang harus dihindari adalah kopi,teh pekat,makanan segera,rempah masakan segera,acar,gula,tepung putih,minuman beralkohol dan semua produk daging.

 BUASIR
Jangan makan makanan bersifat panas dan mengandungi lemak (penyebab sembelit) seperti makanan pedas,daging,jeruk (makanan masam) dan juga makanan ringan. Makanlah makanan yang mempunyai banyak serat seperti sayuran,roti gandum,buahan,sereal dan kekacang.

KEPUTIHAN
   Hindari makanan yang dapat merangsang lendir seperti nenas,timun,telur dan udang.

OSTEOPOROSIS
Hindari makanan berlemak seperti daging,susu,santan,margerin,hotdog,hamburger,kopi dan minuman berkafein,coklat dan minuman berkarbonat. 

No comments:

Post a Comment