Tuesday, January 31, 2012

JERING dan KHASIATNYA Jering merupakan salah satu makanan ulaman yang cukup popular dan digemari. Sama seperti ulaman lain,jering boleh dimakan begitu sahaja atau dimasak.


Jering atau nama saintifiknya pithecellabium indicum( jiringa ) / Archdendron jiring adalah tumbuhan asli di negara ini dan kawasan asia. Daripada kajian yang telah dijalankan mendapati jering mengandungi sebanyak 3.5% protien, 0.1% lemak, 1.7% karbohidrat, kalsium, fosforus, besi, dan vitamin A, B, dan C.
 
Khasiatnya boleh diperolehi dari biji jering hinggalah kepada akar umbi. Walaupun baunya agak kurang menyenangkan, namun ramai dikalangan orang kita suka memakannya untuk dijadikan ulam, sedap dimakan atau dicicah bersama sambal belacan.
 
Khasiat jering dipercayai dapat membantu memberi rangsangan untuk memudahkan proses membuang air kecil. Difahamkan jering juga mengandungi bahan toksid yang dikenali sebagai asid jengkolik. Sekiranya kita makan dalam kuantiti yang banyak akan mengalami sembelit. Ini berlaku kerana asid jengkolik yang banyak berkumpul dalam badan akan membentuk hablur dalam buah pinggang dan akhirnya akan menyumbat pundi kencing.
 
Namun bagi pesakit kencing manis, jering boleh menjadi penawar yang berkesan untuk memulihkan kesihatan. Ini kerana kandungan sebatian alkoloid di dalamnya mampu meneutralkan kandungan gula dalam badan.  

KHASIAT DAN KEGUNAAN ;
   
*  BUAH :
 
Batu Karang : 3 biji buah jering ditumbuk halus bersama halia dan rebus dengan 5 gelas airsehingga mendidih, biarkan sejuk dan minum airnya 1 cawan sehari.
                                             
                                             Syphillis : Makan buahnya secara berterusan.
 
                                             Masalah Kulit : Isi buah jering dilumat dan dilumur pada kulit yang bermasalah. Juga menjadikan kulit wajah lebih berseri.

 Kulit jering baik untuk merawat masalah kencing manis. Ambil kulit buah jering atau kulit pokoknya dan rebus dengan air sehingga mendidih. Tunggu sehingga sejuk, amalkan meminum setiap pagi.

No comments:

Post a Comment