Saturday, January 28, 2012

BAWANG PUTIH & KHASIATNYA


BAWANG PUTIH atau nama saintifiknya ialah ALLIUM SATIVUM,merupakan salah satu bahan penting dalam masakan. Malah ia digunakan hampir semua masyarakat di dunia. Namun demikian ada segelintir yang kurang menggemarinya kerana baunya yang kuat berbanding bawang merah. Tidak ramai tahu bahawa bawang putih ini mempunyai khasiat yang tersendiri yang amat baik untuk kesihatan badan.



          APA YANG ANDA TIDAK TAHU ADALAH...

    * Bawang putih turut mengandungi vitamin A, B1, C, kalsium,  potassium, antioksidan, karoten dan selenium.
    * Selain itu bawang putih mengandungi banyak serat diet dan baunya yang istimewa meransang nafsu makan kebanyakkan individu apabila dimakan mentah.


 KHASIAT BAWANG PUTIH

  •  Membantu pencernaan.
  • Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular atau jantung dan strok dengan cara menyekat penggumpalan darah didalam badan.
Merangsang pelbagai organ dalaman dan menggalakkan peredaran darah serta memperbaiki metabolisma.
  • Mengawal tahap gula dalam darah.
  • Membantu melambatkan proses penuaan.
  • Membantu menurunkan kadar kolestrol dalam darah.
  • Membantu meredakan stress.
  • Menyembuhkan tekanan darah tinggi.
  • Meningkatkan insulin darah bagi penderita diabetes.
  • Menjaga stamina tubuh.
  • Mengelakkan jangkitan kulit dan jerawat serta membuang angin dalam badan. 
  • Membantu merawat ulser.


AWAS!!!!!
Jangan makan terlalu berlebihan kerana ia boleh mengakibatkan hilang berat badan,meransang mukosa pencernaan,muntah,anemia serta dermatitis... 

                PENGAMBILAN YANG DISYORKAN..

  1. Tidak kurang dari 5g bawang putih mentah setiap hari, atau
  2. Tidak kurang dari 0.5ml jus bawang putih setiap hari setiap kg berat,atau tidak kurang dari 300mg serbuk bawang putih setiap hari.
 

No comments:

Post a Comment