Saturday, May 7, 2011

BABA NYONYA SUP BERSANTAN

Resepi ni adalah turun temurun dari keluarga sebelah isteri saya..nampak macam masak lemak MINANG tapi sebenarnya ini adalah sup...Resepi akan saya update untuk semua kelak...


BAHAN-BAHAN :

     * udang 500gram (dibuang kulit)
     * bawang putih 4ulas (ditumbuk)
     * cili merah 2batang (ditumbuk)
     * santan pekat 75gram
     * air 150ml
     * chinese parsley 25gram (dihiris)
     *garam secukup rasa


CARA-CARANYA :

     * Bersihkan udang secukupnya. Tumiskan bahan2 tumbuk sehingga harum kemudian masukkan udang. Masukkan santan dan tambah air. Masak sehingga mendidih dan masukkan chinese parsley beserta garam secukup rasa. Hidang panas bersama nasi lembut.. SELAMAT MENCUBA..

1 comment:

  1. mengkala ande santan..tak ke gulai lemak namanye..hehe

    ReplyDelete