Tuesday, May 17, 2011

BINGKISAN ASMARADANA

* Bahan-bahan A ;
     - 1 1/2 cawan tepung serba guna ;
     - 4 sudu besar tepung jagung ;
     - 3 sudu besar gula ising ;
     - 3-4 sudu besar minyak sapi ;
     - 30 biji kacang makadamia ;
     - 1/2 sudu besar serbuk koko ;

* Bahan-bahan B ;
     - 1/2 sudu besar serbuk koko ;
     - 1 cawan tepung serba guna ;
     - secubit garam ;
     - 2 sudu besar mentega ;
     - 2-3 sudu besar susu cair ;

* Cara-caranya ;
     - Gaul dan ramaskan tepung serba guna,tepung jagung,gula ising dan minyak sapi sehingga menjadi doh.
     - Bulatkan kecil-kecil dan masukkan sebiji kacang macadamia untuk dijadikan inti. Ketepikan.

     - Gaul dan ramaskan bahan B iaitu serbuk koko,tepung serba guna,garam dan mentega. Masukkan susu cair. Uli menjadi doh.
     - Canai setebal 2mm dan potong memanjang selebar 2mm. Lekatkan 2 kepingan seperti reben pada doh berinti tadi. Bakar 25minit pada suhu 190 darjah celcius,atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment