BAHAN
* ikan siakap sekitar 800gram
* halia muda 25gram (hiris panjang)
* bawang merah 1biji (hiris)
* bawang Holand 1biji (hiris)
* bawang putih 3ulas (dititik)
* daun bawang 70gram (hiris panjang)
* batang saderi 125gram (hiris panjang)
* lobak merah 135gram (hiris panjang)
* lemon (3 hirisan)
* tomato 2biji (potong wadges)
* garam secukup rasa
* sos tiram 2sudu makan.
CARA-CARANYA :
* Bersihkan ikan secukupnya. Lumurkan bersama garam secukup rasa dan sos tiram. Masukkan ikan kedalam pinggan pengukus dan taburkan kesemua bahan-bahan tadi. Pastikan air mendidih secukupnya dan steam ikan selama 15minit atau sehingga masak. SELAMAT MENCUBA..
p/s : kebiasaan ikan steam akan sedikit berbau hanyir.jadi,bagi menghilang hanyir rendamkan ikan seketika bersama air garam.
No comments:
Post a Comment