BINGKISAN ASMARADANA
* Bahan-bahan A ;
- 1 1/2 cawan tepung serba guna ;
- 4 sudu besar tepung jagung ;
- 3 sudu besar gula ising ;
- 3-4 sudu besar minyak sapi ;
- 30 biji kacang makadamia ;
- 1/2 sudu besar serbuk koko ;
* Bahan-bahan B ;
- 1/2 sudu besar serbuk koko ;
- 1 cawan tepung serba guna ;
- secubit garam ;
- 2 sudu besar mentega ;
- 2-3 sudu besar susu cair ;
* Cara-caranya ;
- Gaul dan ramaskan tepung serba guna,tepung jagung,gula ising dan minyak sapi sehingga menjadi doh.
- Bulatkan kecil-kecil dan masukkan sebiji kacang macadamia untuk dijadikan inti. Ketepikan.
- Gaul dan ramaskan bahan B iaitu serbuk koko,tepung serba guna,garam dan mentega. Masukkan susu cair. Uli menjadi doh.
- Canai setebal 2mm dan potong memanjang selebar 2mm. Lekatkan 2 kepingan seperti reben pada doh berinti tadi. Bakar 25minit pada suhu 190 darjah celcius,atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment