Tuesday, May 17, 2011
RESEPI KAMBING GOLEK
*BAHAN 'A' ;
- Seekor kambing (anggaran berat 15kg - 20kg)
- Rosemary segar ;
- Serbuk bawang putih ;
- Minyak zaitun ;
- Jus lemon ;
- Serbuk lada hitam ;
- Garam ;
- Gula perang ;
*BAHAN 'B' ;
- 10 ulas bawang putih ;
- Bay leaf kering ;
* Masukkan kesemua BAHAN 'A' ke dalam botol dan goncang sebati.
* CARA-CARANYA ;
- Letakkan kambing yang siap dicuci diatas meja.
- Urutkan setiap sendi kambing tadi agar otot-otot daging mengecil.
- Tebukkan beberapa lubang disetiap sendi kambing.
- Sumbatkan bawah putih yang telah dikelar tadi bersama Bay leaf.
- Lumurkan kesemua BAHAN 'A' tadi dah perap sekurang-kurangnya 4jam.
- Sedia dibakar.
* saya sedia menerima tempahan bagi menu diatas. Harga adalah berdasarkan berat seekor kambing mengikut harga pasaran
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Jika kambing telah disapu perapan..perlukah dibekukan?jika tidak adakah daging akan busuk?
ReplyDeleteKambing tersebut tidak perlu dibekukan..cukup sekadar dibalut dengan plastik pembungkus makanan dan biarkan pada suhu bilik jika menepati kadar perapan selama 4 jam tersebut atau didinginkan untuk semalaman..
Delete