Thursday, September 8, 2011

PAK'OVE

Bahan-bahan :
  • 2 biji Bawang besar,
  • 2 cup Tepung gandum,
  • 2 cup Susu segar,
  • 4 biji Telur (suhu bilik),
  • 1/2 sudu kecil Garam,
  • sedikit Lada hitam,
  • 1 sudu besar Olive oil,
  • sedikit Butter,
Cara-caranya :
  1. Panaskan oven 400 darjah celcius,
  2. Masukkan butter ke dalam acuan dan panaskan selama 1 ke 2 minit,
  3. Panaskan susu segar (tak perlu sehingga mendidih)
  4. Hiris bawang dan tumiskan sehingga layu kuning keemasan,
  5. Sementara itu sediakan tepung bersama seasoning ke dalam 1 mangkuk besar,
  6. Pukul telur sehingga kembang dan masukkan susu panas tadi sedikit demi sedikit,
  7. Setelah susu dan telur kembang campurkan kedalam tepung perlahan2 sambil terus pukul (tak perlu sehingga kembang)
  8. Masukkan adunan telur dan susu tadi kedalam acuan 1/4 penuh,
  9. Tambahkan bawang goreng tadi,beserta sedikit rosemary dan lada hitam,
  10. Bakar semula dgn suhu 400 darjah selama 15minit
  11. Setelah siap bakar sekali lagi dengan suhu 335 darjah celcius selama 12 ke 15minit,
  12. Sejukkan seketika dan hidangkan.

3 comments:

  1. tunjuk la pic chef nk bg koi terliur melihatnya nanti........

    ReplyDelete
  2. Saya akan upload gambar untuk tatapan anda kemudian... Terima kasih MERAN QAMAR..

    ReplyDelete
  3. masa nak pukul telur tu ada apa-apa teknik khas ke? seperti jeet kundo atau karate-do misalnye?

    ReplyDelete